Ontwikkelingshulp

Door publicaties van salarissen van directeuren van organisaties in ontwikkelingshulp in Nederland waren wij al terughoudender en kritischer geworden in onze uitgaven op dit terrein. Een kennis van ons met eigen ervaring in ontwikkelingshulp heeft zelf een project voor straatkinderen opgezet, zonder overhead, omdat ook in zijn organisatie teveel werd verspild. Frans heeft daarnaast nog veel vragen bij het nut van het werk dat men doet. Tot mijn teleurstelling moet ik zeggen, dat wij niet positiever zijn geworden. De eigenaar van ons guesthouse in Phonsavan had het geluk een ‘ godfather’ uit Zwitserland te hebben, een man die zich over hem ontfermde, zorgde dat hij een goede opleiding kreeg en kon werken in Zwitserland. Hij is nu terug hier, maar is moe van alle ontwikkelingsprojecten, omdat het geld niet bij de mensen komt waar het voor is bedoeld. Als voorbeeld noemt hij de Mine Advisery Group, de groep die een explosief-vrij pad aanlegde in de vlakte van de kruiken. Ze kregen 1.200.000 USD en ze betaalden de LAO-mensen die het werk deden 2 USD per dag, terwijl ze hun eigen eten moesten betalen. ‘ Ze stelen, zowel van de westerlingen als van de LAO’ was zijn verbitterde uitspraak. Ze kopen mooie brommertjes voor mooie meisjes in plaats van de mensen behoorlijk te betalen of spullen te kopen waar de mensen mee verderkomen. Op de vraag of wij dan iets zouden kunnen doen was zijn antwoord dat we niets kunnen doen, behalve heel individueel, zoals zijn ‘ godfather’.

Dit komt overeen met de Engelsman, die we ontmoetten en die jarenlang samen met een Nederlander in Cambodja een bedrijfje had voor de ontwikkeling van software. Ze werden ingehuurd door organisaties voor ontwikkelingshulp, maar hun opdrachtgevers verdienden 5x zoveel dan hij, terwijl hij als ondernemer alle risico’s loopt. Zo bureaucratisch en zulke incompetente mensen. Hij is ermee gestopt, omdat hij genoeg had van dit ‘ misbruik’. Zou idealisme niet meer bestaan? Het land is ook geen democratie, dus dat versterkt deze cultuur wellicht nog. Ik vind het moeilijk te accepteren, dat hier niets aan te doen zou zijn. Op onze weg naar Phonsavan sliepen we in een heel basaal guesthouse. Geen electriciteit, hurk toilet met waterton en pannetje als gezamenlijke badkamer. Wij waren de enige gasten. Het heeft alle potenties om er iets heel moois van te maken. Het ligt aan een meer, met een groot terras, maar de plastic stoelen op het terras zijn vies en kapot. De tafelbladen zijn bedekt met kunststofplaten, die buigen, de verf is afgebladderd, kortom: er is goedkoop materiaal gebruikt, waarschijnlijk omdat er geen geld is, er wordt niet aan marketing gedaan om de lokatie te promoten, waardoor het gebouw verloedert en er niemand meer komt. Dit moet toch anders kunnen?

Reacties

Ontwikkelingshulp — 1 reactie

  1. Goed dat er gekeken wordt naar effectiviteit van soorten ontwikkelingshulp, zonder onmiddellijk de conclusie dat de hlp maar moet stoppen. Hulp in de vorm van noodhulp of bij onderwijs of gezondheidszorg lijken me nuttige vormen van hulp. Uiteindelijk gaat het erom de mensen in ontwikkelingslanden de kans te geven zichzelf uit hun armoede te werken. Die tariefmuren en andere oneerlijke handelsregels helpen daar niet bij. Door de EU met landbouwsubsidies ondersteunde tomaten die in Afrika gedumpt worden en de lokale boeren kapot maken bijvoorbeeld. Het helpt om meer producten met een fair trade keurmerk te kopen in wereldwinkel of supermarkt, bv wijn, thee, rijst, pindakaas, chocola, vruchtensappen en bananen. Daarvoor kijgt de boer een eerlijke prijs. Een ander probleem voor mensen in ontwikkelingslanden is dat ze tegenslagen vaak financieel niet te boven kunnen komen. Daarvoor is het nodig dat er een financieel systeem komt voor microkredieten maar ook voor sparen. Om dat proces verder op gang te hebben is het denk ik nuttig een deel van ons spaargeld te investeren in microkredieten via organisaties als Oikocredit, Triodos bank of ASN bank. Zo kunnen mensen in ontwikkelingslanden zelf hun verantwoordelijkheid nemen en hier hebben dictators etc weinig aan. Het geld wordt meestal weer terugbetaald en kan meerdere keren gebruikt worden. Dit helpt de economie verder op gang.