Toch nog rijstvelden

Hello Hello,

Vanaf zondag rijden we door een mooie groene vallei met heel veel jonge aanplant van rijst. Daar hadden we natuurlijk op zitten wachten. Goed onderhouden houten huizen en, een nieuw welvaartskenmerk, mooi aangelegde tuinen. Ook daarvoor is natuurlijk tijd en geld nodig en dat blijkt er in deze regionen te zijn. We genieten dus weer van een telkens andere en verrassende omgeving.
We hebben twee nachten doorgebracht in een historisch park. Een verlaten stad in een gebied dat erg bedreigd is geweest door Birma en waar de ruines van oude tempels nu in een heel groot park te bezichtigen zijn. Een echt verstilde omgeving. Te vergelijken met oudheden in Italie en Griekenland, alleen zijn deze van de 15e eeuw, en onze Europese ruines veel ouder. Toch blijkt de boeddhistische cultuur heel oud te zijn. Volgens hun jaartelling zitten we namelijk in het jaar 2549 en deze jaartelling wordt ook nog gebruikt..

Over verstilling gesproken: we hebben nogal wat nachten doorgebracht in leuke en eenvoudige ‘ bungalowtjes’ op het platteland. Dat betekent niet dat je ’s morgens heel laat wakkerschrikt, omdat je vergeten bent de wekker te zetten. Als je pech hebt is er in de buurt een gelegenheid waar aan karaoke wordt gedaan. Dit duurt meestal tot zo’n twee uur ’s nachts en kennelijk moet een heel dorp daarvan meegenieten. Dat komt ook, omdat hier niets in afgesloten ruimten gebeurt. Alle restaurants en openbare gelegenheden zijn open naar buiten of zijn gewoon buiten.

Als de karaoke voorbij is beginnen de honden te blaffen. Iedereen heeft hier een of meer honden en zij slaan aan als er iemand langskomt, de mensen die naar het karaokefestijn zijn geweest bijvoorbeeld. Als er een hond begint te blaffen volgt er gewoon een heel koor van op elkaar reagerende blaffers. Daarna komt het gekraai der hanen. Die beginnen echt bij het eerste ochtendgloren en dat is ver voor zonsopgang. Ook zij reageren op elkaar en dat wordt dus een hanenkoor.
Tenslotte de gemeentelijke/openbare geluidsinstallatie, die vaak al voor zes uur mooie tradtionele zang uitzendt en daarna denken wij een soort marktberichten afroept.
Om half zeven slaan de monniken in de tempels de trom om aan te kondigen dat ze komen bedelen. Ze gaan ’s ochtends namelijk het dorp rond met een bedelnap om eten op te halen. Om 8.00 uur klinkt door de dorpsmicrofoon dan vaak ook nog het volkslied.
Tussen al die geluiden door slapen we dan nog wel. Het went en heeft natuurlijk ook zijn charmes. Bovendien staan we steeds vroeger op, want de dagen worden al maar heter, zodat we eigenlijk voor het middaguur onze dagelijkse fietsroute al achter de rug willen hebben. Frans beweert dat in Nederland zulke nachten op grond van de Hinderwet verboden zouden worden.

Vanuit een erg heet Thailand, groet van Frans en Eveline

Reacties

Toch nog rijstvelden — 4 reacties

 1. Eveline en Frans,
  Regelmatig lees ik jullie belevenissen en geloof me, ik ben lichtelijk jaloers. Jullie verhalen lezen prettig en ik dagdroom dan dat ik dat ooit ook mee ga maken.
  Veel plezier en Eveline, tot in het mastbos.
  Theo Quaars

 2. Leik om te lezen dat jullie het naar je zin hebben. Hier is het waarschijnlijk niet zo warm als bij jullie, zo’n 7-8 graden. Geniet er nog maar even van want over 1 week is het afgelopen. Ben trouwens heel erg benieuwd naar de rest van jullie foto’s.
  Heel veel groetjes van Marloes

 3. DAg FRans en Eveline,
  Zo krijgen we nog wat achtergrond info over o.a. de rijstvelden en hoe de jongeren ertegen aan kijken. Wij vroegen ons al af of het nog steeds met de hand gebeurt, het inplanten van de rijst of al met daarvoor ontwikkelde machines, hoewel we weinig machines tot nu toe hebben gezien. Want onze Sem is weg van grote machines, dus dan hadden we het wel geweten.
  We stonden er wel van te kijken dat het suikerriet inderdaad gewoon met de hand een voor een van bladeren werden ontzien.
  En dat is me een werk, onvoorstelbaar. Dan toch maar leiver fietsen in de hitte!!
  We zijn nu in Li en bezoeken daar a.s. maandag een lagere school. Jeanne mag daar in het Engels een voordracht houden. Daarna op naar Chiang-Mai. Als het goed is komen jullie daar vandaag aan.
  Het ga jullie goed en succes weer met wennen in het kikkerkoude Nederland!!
  Groet Trees, Rob, Jeanne, Mara en Sem