Cultuuruitingen

In een Boedhistische samenleving raak je niet andersmans hoofd aan, zetel van de geest. Dus geen kinderen over het lieve bolletje aaien, al heb je daar wel eens zin in. Ze zijn vaak zo hartveroverend. Je verheft je niet boven de ander, ook je stem verhef je niet. Dan lijd je gezichtsverlies. Dus gewoon geen ruzie maken. Je toont de ander ook nooit de onderzijde van je voeten, dat is een belediging en zeer onbeschaafd. (Dat hebben we in meer culturen gezien). Een observatie toen ik op de slowboat lekker tegen de rugzakken lag te lezen en te suffen: Er lagen er meer zo, en een jonge backpacker lag zelfs zo uitgestrekt, dat je over hem heen moest stappen om er langs te geraken. Dat deed ook iedereen die van het toilet (nou ja) op het achterschip wilde gebruik maken, helemaal geen punt. Op een gegeven moment komt er een Laotiaan aan, die kennelijk ook die gang moet maken. Als hij in het ” lig” gedeelte komt zakt hij al meteen een stukje door de knie”en, hij maakt zich kleiner tussen al die liggende en zittende mensen. Dan bereikt hij de uitgestrekte slaper. Wat nu, hij aarzelt en draalt. Dan gaat hij helemaal door de hurken en maakt heel voorzichtig de jongeman wakker en beduidt hem dat hij erlangs wil en of hij dan aub zijn benen in wil trekken. Dat gebeurt en de man kan zijn weg vervolgen. Zo kan het ook.

Reacties zijn gesloten.