Sanitaire voorzieningen

In volgorde van stijgend comfort wat we tot nu toe hebben mogen genieten:
een washok met een grote cementen bak met water en een steelpannetje. Een hurk-wc met daarnaast een emmer met een pannetje. Geen papier, er is het water. In zulke accommodaties is het bed soms een matras op de grond. Tot nu toe allemaal nog wel acceptabel, soms gewoon fijn.
Beter: deze voorziening bij de kamer.
Weer beter: een zit wc, de rest hetzelfde.
Dan: met spoeling, en soms wc-papier. Dan is er ook vaak wel een wastafel met spiegel.
Volgende niveau: hetzelfde maar met een accesoire dat we zeer zijn gaan waarderen: naast de wc is een slang met een kleine douchekop met een drukkraantje erop. Werkt prima en je hoeft je handen verder niet te gebruiken, als je begrijpt wat ik bedoel. Het vergt echt niet veel oefening om de ” colletaral” waterschade te beperken.
Tenslotte is er vaak een douche, ook wel warm. Het betreft dan een meestal electrische geysertje (niet boiler) van het formaat kleuterschoenendoos. Capaciteit van een zeer zuinige spaardouche, die ik thuis niet zou willen. Als je dit laatste dan aantreft in een spic en span kamer met glimmende teakvloer en balkon, voel je echt de koning te rijk.
Frans

Reacties

Sanitaire voorzieningen — 7 reacties

 1. Zeg zeg zeg, gaan we nou vanuit Laos en passant ook nog mijn douche zwartmaken? 😉

 2. Het klinkt allemaal weer bekend in de oren.
  Geniet nog maar van de betonnen bakken met emmertjes zolang het nog kan!
  Veel plezier!

 3. Hallo Frans en Eveline,
  Ziet er aantrekkelijk uit, jullie verhaal en foto’s. Dat van die douchekop met dat drukkraantje erop moet je straks bij thuiskomst nog maar eens toelichten. Het lijkt ons wel wat voor in ons nieuwe huis. Nog veel plezier en hartelijke groeten van Jan en Lisa.

 4. Hoi Frans en Eveline
  Ook ik lees jullie verhalen, prachtig toch allemaal wat jullie daar mee “moeten”” maken!!!. Maar het lijkt me echt geweldig allemaal.Onze Zoon reist ook ergens in Laos rond, die was één van die backpackers op die volgepropte boot. Hier is alles oké. Wij wensen jullie nog heel veel reis- en fietsplezier. Groetjes Thom en Trudy

 5. Hallo Eveline en Frans
  Wat zie het er allemaal prachtig uit. Maar ook arm en zoveel anders als hier. Wij vinden het geweldig om dit op deze manier te volgen. Pa krijgt zondag 29 januari tekst en fotos te zien.
  Met ons alles prima, Pa heeft is een week flink verkouden geweest en Marianne heeft het nu behoorlijk ter pakken. Het weer hier is goed, vorst en overdag de zon. Nog veel sukses met jullie reis, geniet ervan. groetjes Ellen.

 6. Realiseer je dat papier op het toilet een westerse gewoonte is. Bij mijn indische familieleden leerde ik dat afspoelen met water de meest het hygienische manier is. Zij vonden dat papier maar niets maar stelden het uiteraard ter beschikking aan mensen met andere gewoontes dan zij zelf. Authentiek is dus waar je het niet krijgt! Klantgericht of aangepast waar je het wel krijgt. Van het gebruik ervan wordt mogelijk glimlachend notitie genomen: zonder is immers veel hygieniser.
  Groetjes
  Ria