De Mekong Delta in Vietnam

Vietnam is schoner, beter verzorgd, betere wegen, betere huizen dan Cambodja en het is ontzettend druk. Vietnam is dichtbevolkt en zowat iedereen rijdt hier op een brommertje, zodat het straatbeeld bestaat uit brommertjes en helmen. De delta lijkt ook overal waar mogelijk te worden bewoond. Er is heel veel water. Het doet Hollands aan, met kanaaltjes en bruggetjes en groene (rijst)velden. Maar er staan veel meer huizen (huisjes) dan bij ons. Lintbebouwing langs de gehele rivier, dan de weg en aan de andere kant weer lintbebouwing. Op het water liggen dan ook nog woonbootjes. Kortom onze eerste indruk is dat het een vol land is.

Architectuur: Paalwoningen, waar we in China al mee kennismaakten en die ons de gehele reis hebben vergezeld, komen in dit gebied nauwelijks voor. Wat we wel heel veel zien zijn kleine Franse huisjes met een veranda en kleurige jaloeziedeuren en luiken. Dat ziet er erg vriendelijk uit.

Vrouwen: De kleding van de vrouwen bestaat uit wijde broeken van flodderstof, een soort viscose denk ik, met een blousejasje erop met lange zijsplitten, afgeleid van het traditionele kostuum dat bestaat uit een lange zijden jurk/blousejas met zijsplitten op een wijde broek. Met de konischvormige hoeden ziet het er heel vrouwelijk uit vind ik. Zowel jonge als oude vrouwen gaan zo gekleed. In de stad en op het platteland. Heel comfortabel met het warme weer. Op de blousejasjes zijn allerlei variaties te zien (t-shirts, truien, korte spijkerjasjes) en menig jong meisje loopt in spijkerbroek met t-shirt, monddoek en zonnehoedje, soms met een soort bivakmuts nog daaronder, want men wil absoluut niet bruin worden. Met creme kopen moet ik echt goed lezen wat ik koop, anders zit ik met een whitener opgescheept die je gezicht bleekt en dat wil ik liever niet.

Eveline

Reacties zijn gesloten.