Mengla

Na het mooie Jinghong achter ons gelaten te hebben zijn we intussen in Mengla aangeland. We hebben dat gedaan via mooie dag-etappes, die niet te lang waren, zo tussen de 40 en een goede 50 km. De eerste dag reden we naar Galanba, in een vlakte en waar een mooi park is met als thema: de minderheden, waar deze streek zo vol van is. Er zijn enkele tientallen officieel door de staat erkende volkeren, de kleinste tellen 18000 mensen, de grootste zijn de Dai, dat zijn er meer dan een miljoen. En de mensen in Laos en Thai(Dai)land behoren tot dezelfde groep. Klein of groot, ze hebben allemaal hun eigen taal, klederdracht en gebruiken. Ze vragen voor dergelijke parken wel een gruwelijk hoge entreeprijs: nv. 120 yuan (12 euro). Als je dat vergelijkt met de prijs die we meestal voor een hotel betalen – soms de helft van dat bedrag voor een 2-perskamer – dan is dat erg veel. Ook constateren we dat ze het minderhedengebeuren wel erg commercieel uitnutten en dat ze zichzelf een enkele keer wel erg primitief neerzetten.

De dag erna zijn we naar Menglun gefietst. Daar zijn we een dag gebleven en die hele dag doorgebracht in de tropische botanische tuin. Erg groot en prachtig aangelegd. Zo’n tuin heeft op mij (eveline) hetzelfde effect als een museum. Alles is mooi geordend. Het is er rustig en is bedoeld om de schoonheid van het gheel te ervaren. Dat je er ook nog leert is meegenomen.

Daarna verder naam Mengyuan, waar we overnacht hebben in een guesthouse waar overal het stof een centimeter dik oplag, de vloeren weleens gemopt werden, maar nooit in de hoeken, de douche-kop ontbrak, de galerij als vuilnisopslag werd gebruikt, maar de rest wel enigszins in orde was, incl. een werkende airco. En dat voor de prijs van ruim 4 euro. Mijn gebaren over mijn ongenoegen over het gebrek aan zuiverheid werd met een glimlachend schouderophalen ge"incasseerd. Volgens ons te lui om een poot meer dan strikt noodzakelijk uit te steken. Veel buitenlanders die je tegenkomt kunnen dit gedrag vam veel Chinezen niet begrijpen. Ze leven in de rotzooi en ze zitten de hele dag te kaarten, te wajongen, tv te kijken (zou ik een nationale ziekte willen noemen) of te slapen. Pak eens een bezem en ruim eens wat op! Moet gezegd dat er ook veel Chinezen zijn die dat doen, maar soms is het echt ongelooflijk.

Vandaag dus naar Mengla. Weer langs een mooie, wel bergachtige route met behoorlijke klimmen. We rijden nu al 2 dagen door een nationaal natuurreservaat, een groot gebied met nog ongerept tropisch regenwoud. Het sjilpt, fluit, sist en doet steeds van allles om ons heen. De bomen reiken tot in de hemel, zijn voorzien van meterslange ranken/lianen, en daar fiets je dan tussen.

Vanmiddag kwamen we zomaar een grote groep mountainbikers tegen. Het bleek een door de Thaise toerisme autoriteit georganiseerde tocht te zijn met als titel: de Mekong op o.i.d. Dat sluit prima aan bij onze tocht, en toen we bij de volgerskaravaan stopten hebben we natuurlijk uitgebreid uitgewisseld waar we mee bezig waren. Veel foto’s en duimen omhoog. We hebben meteen genoten van een prima lunch die ter plekke werd geserveerd.

Over 2 dagen willen we Laos binnen gaan. Het visum is te verkrijgen aan de grens, hopelijk voor minstens een maand. We willen dan in Luang NamTha bekijken wat er voor ons voor interessante zaken zijn te beleven daar. Ter voorbereiding wilden we al wat Laotiaans geld, KIP, hebben. In 2 banken werden we ergens anders heen verwezen. We weten dan nooit waarheen precies en waarom e.d. In de laatste werden we naar de VIP afdeling gestuurd, alwaar we na weer Chinees gehannes een mobieltje onder het loket toegeschoven kregen. Daaruit kwam een Engelstalige stem die me – na mijn herhaalde vraag om kip – vertelde dat we naar het busstation moesten gaan. Ok dan. Toen we daarnaartoe op zoek waren kwam er een man op een fietsdriewielkarretje naast ons rijden die ons de weg naar het busstation wees. Hoe wist die man dat wij daarheen wilden? Op het terrein van het busstation kwam de aap uit de mouw, hij was de – illegale – geldwisselaar en hij was door de bank gebeld. Tja, this is China. We hebben ca. 100 euro (een dikke 1.2 miljoen kippen)omgewisseld en hopen maar dat het geen fake biljetten zijn. Overigens hebben we ergens eens gelezen dat dit hier een goede manier is, maar ik houd er niet van. Daarna toch maar een paar biertjes gedronken, want daar is het warm genoeg voor.

Reacties

Mengla — 1 reactie

  1. Hoi,
    Hoeveel graden is het dan bij jullie?? Hier maar 7-8. Het is verdomde koud!!
    Groetjesssssssssssssssssssssss.