Angkor Wat en Siem Reap

Siem Reap is de stad, van waaruit Angkor Wat wordt bezocht. In Seam Reap  staan de hotels en guesthouses. Het is een aangename stad. Veel verkeer, brommertjes en tuck-tucks. En veel openliggende straten, dus heel veel stof. Er wordt veel gebouwd. Langs de rivier staan hoge bomen en er is een Frans kwartier, waar Franse koloniale huizen heel mooi worden gerenoveerd en aangepast aan het gebruik als winkel, restaurant of guesthouse. Er zijn veel toeristen en ik ben blij dat Cambodja Angkor Wat heeft, want het toerisme is een belangrijke inkomstenbron. Wij vinden het, na de absoluut niet toeristische soberheid van de dorpen, fijn om even wat luxer op een terrasje te zitten en te slenteren langs markten en galerietjes

Angkor betekent hoofdstad, of heilige stad en dat was tussen de 9e en 12e eeuw het centrum van het Khmer-Rijk. Er werden in dit gebied door diverse achtereenvolgende koningen prachtige tempels neergezet. Boeddhistisch en Hindoeistisch. De ruines daarvan zijn nu een toeristische trekpleister en terecht. Ze hebben een typische ‘Khmer’-stijl. Robuust, met heel veel bas-reliefs, die het dagelijks leven uitbeelden en de vele gevechten die toen, zoals overal in de wereld geloof ik, plaatsvonden en echt mooi zijn. Gelegen in het oerwoud, waar het gefluit van de krekels het belangrijkste geluid is en waar heel goed te zien is hoe het oerwoud de tempels overwoekerd heeft. Voor een deel is het oerwoud weggekapt, maar bij sommige tempels heeft men ervoor gekozen een deel van het oerwoud te laten. Dat geeft een speciaal effect: echt gigantische boomwortels die de muren van de tempels in de klauwlijken te hebben en prachtig passen bij de architectonische menselijke hoogstandjes. Twee tempeldagen fietsten we door dit grote gebied. We legden 60 km af en hebben niet alles bezocht, want twee tempeldagen bleken voor ons wel genoeg. We zijn verzadigd en hangen vandaag dus de toerist uit.

Morgen gaan we met de boot via Ton le Sap (het grootste meer van Azie) naar Battam Bang om overmorgen van daar uit onze toch voort te zetten richting Pnom Penh.

Eveline

Reacties zijn gesloten.