Sumbawa

Afegelopen zaterdag 14 april zijn we op de ferry naar Sumbawa gegaan. Onze indruk van Sumbawa is wel vergelijkbaar met die van Lombok, hoewel het nog minder ontwikkeld en op de eigen voorziening gericht lijkt dan Lombok. Onze eerste verblijfplaats was Alas, een marktplaats. Dat wil zeggen dat het ’s morgens vroeg markt is, waar de bevolking uit de regio groenten en fruit komt verkopen. Er zijn wat kraampjes waar je wat kunt eten en enkele supermarkten waar ze zaken verkopen, die op de markt niet verkrijgbaar zijn, verder enkele meubel- en electriciteitszaken. Het hotel waar we overnachten is eenvoudig en duidelijk gericht op de eigen bevolking. Een restaurant is er eigenlijk niet. We ontdekken een plek waar je op stoeltjes kunt zitten om wat te eten. Niet afgesproken, maar ook niet toevallig, ontmoeten we daar alle Nederlanders die aan het fietsen zijn hier: Els en Paul en wereldreiziger Wim. Werd toch nog een bijzondere avond.

De tocht naar onze huidige verblijfplaats was prachtig. In sommige dorpjes werden we ingehaald alsof we een marathon hadden gelopen. Het ‘ good morning, where are you going, where are you from, what is your name’ is niet van de lucht. Soms ook ‘ I love you, of I fuck you’ . De mensen zijn erg vrolijk, ondanks het in onze ogen primitieve bestaan. Gisteren regende het ’s nachts en ’s ochtends een tijdje. Dan zijn de ongeplaveide erven modderig en vies. De mensen baggeren daar gewoon doorheen, vaak op blote voeten en de honden, waar er heel veel van zijn, gaan er gewoon in liggen. Ons verblijf aan het strand is wel weer heel mooi en bedoeld voor toerisme. We hebben een fijne bungalow, met uitzicht op zee, alleen zijn wij en Paul en Els de enige gasten.

De stad waar we vandaag zijn: Sumbawa Besar is duidelijk ook niet ingesteld op toerisme. Restaurantjes en koffiegelegenheden zijn niet herkenbaar en de enige internetmogelijkheid die er is hebben we echt ook na veel vragen gevonden. We voelen ons hier heel goed thuis, omdat we zo welkom zijn. Omdat de fietsafstanden op Sumbawa erg lang zijn en de verblijfplaatsen erg basic, hebben we besloten morgen terug naar Lombok te gaan en van daar uit weer richting Bali. Er is nog zoveel moois te zien en grote afstanden zoals we in Vietnam en Laos deden, doen we hier niet zo graag door de veel grotere hitte en de korte steile klimmen, die veel energie kosten. We nemen het er gewoon van. Het laatste boek van Connie Palmen, Lucifer, heb ik bijna uit. Dan wacht mij Dis van Marcel Moring. Door de kortere afstanden hebben we meer tijd om te lezen en ook dat is heerlijk vakantie vieren natuurlijk.

Reacties

Sumbawa — 7 reacties

  1. Eindelijk weer wat te lezen. Ik heb ondertussen 2 dagen in het ziekenhuis gelegen voor een acute blindedarmontsteking, hij moest er woensdagmiddag gelijk uit.
    Veel plezier nog verder.
    Groetjes,
    jullie trouwe fan
    Marloes

  2. Wat heerlijk om jullie belevenissen te lezen! Natuurlijk met een gezonde portie jaloezie ;)) Geniet lekker samen van alle belevenissen, ervaringen, kleuren en geuren!
    Hartelijke groeten vanuit HKZ, Marrit

  3. Hallo Blandas, mijn hart gaat weer helemaal open als ik jullie reisverhalen lees. Jammer dat jullie niet meer naar de Komodo eilanden gaan om de varanen te zien, maar noord bali is ook mooi en minder toeristisch. Ik lees wel waar jullie zullen belanden. Goede reis en kom gezond weer terug, Groeten van Theo, KOMBO gaat gewoon door hoor!

  4. Hoi Frans en Eveline,
    Wat een avonturen weer allemaal. En jullie zijn blijkbaar niet de enige Nederlanders die zo op pad zijn daar. De bofferds, die gepensioneerden en Vutters. Ik mag nog een jaartje of 15 alvorens….???
    Hier hebben we net een mini-zomer achter de rug. Afgelopen weekend heeft zelfs 29 graden gehaald. Nu zitten we op de helft daarvan. April doet wat ie wil! Jullie ook 😉
    Veel plezier nog!
    Groetjes,

  5. Hallo verre fietsers. Een groet uit Finland (Lahti) waar het nu weer 5 graden is na het voorjaar van afgelopen maandag (22 graden).
    Studiereis met The Dutch Alliance waarvoor ik eigenlijk Frans had willen vragen voor de begeleiding. Was een mooie taak geweest voor hem.
    Houd het stuur en de rug recht. Veel plezier verder.
    MVG, Ronald

  6. hallo Eveline en Frans,
    leuk om weer iets van jullie te lezen. Zo te zien hebben jullie het prima naar je zin, geniet er van. Hier is alles oke, het weer is prima, afgelopen weekend 30 graden en nu 20. Groetjes van Pa, Jan en Ellen