Cultuur

Een paar heerlijke dagen Ubud hebben ons kennis laten maken met het verfijnde Bali. Gisteren hebben we veel gewinkeld en galeries bezocht. De gastheer van ons verblijf bood aan ons in de loop van de middag mee naar zijn neef te nemen, die heel veel kunst zou hebben. Frans en ik elk achter op de brommer op weg naar wat bleek een kunstcooperatie te zijn, waar kunstenaars hun schilderstukken kunnen brengen. De cooperatie bemiddelt bij de onderhandelingen met potentiele kopers, zoals wij. We hebben een realistisch/surrealistisch werk met rijstvelden aangeschaft. Ons bezoek aan het Agung Rai Museum vandaag, waar werk van Duitser Walter Spies hangt, leerde ons dat de schilder van onze aankoop geinspireerd is door hem. Walter Spies heeft veel op Bali gewerkt en de oorsponkelijkheid van de Balinese kunst gestimuleerd en mede ontwikkeld en wordt hier erg gewaardeerd. Geen slecht gezelschap bedachten we dus maar.

De twee musea die we vandaag bezochten, het Rudana en het Agung Rai (ARMA) zijn beiden prachtige gebouwen in een paradijselijke omgeving met schitterende collecties. Het is moeilijk uit te leggen. Aan alles is heel veel zorg besteed, tot op de finesses. De gebouwen hebben mooie bewerkte houten deuren, natuurstenen trappen, bewerkte plafonds, mooi houten meubilair. Er staat geen pijltje onkruid in de grote tuinen, waar de openstaande deuren van de musea op uitkomen. Vanuit de ramen op de verdieping is uitzicht op de omliggende rijstvelden. Overal staan lekkere stoelen om even uit te blazen. De tafeltjes zijn voorzien van verse bloemen….

In het ARMA museum, dat ook een cultureel centrum is, werden we verrast door traditionele Balinese danslessen voor kinderen en lessen in Gamalanmuziek. Het is bijzonder om te zien hoe geconcentreerd de kinderen bezig zijn met de sierlijke bewegingen van de dans en het bespelen van de instrumenten. De zich steeds herhalende melodie van de Gamalanmuziek, de tropische warmte en het niets hoeven, behalve te genieten van datgene wat hier is, heet dat vakantie?

Een bezoek aan de botanische tuin in Ubud aan het eind van de middag was het sluitstuk van het verfijnde Bali. Ubud heeft ons hart gestolen als centrum voor (Balinese/ Indonesische of Aziatische?) kunst.

Onze nieuwe aanwinst, met de kunstenaar.

Img_3042

Reacties zijn gesloten.